Kraniosakralni tretman (CST)

Vratite svoje tijelo u balans

Vaše je samo da se opustite

Ukratko

Kraniosakralna tretman (CST) ili kranijalna osteopatija oblik je tretmana koja koristi nježan dodir za palpaciju fibroznih ili sinartrodijalnih zglobova lubanje.

Fibrozni zglobovi su gusto vezivno tkivo koje se sastoji uglavnom od kolagena.
Ti “fiksni zglobovi” kojima su kosti spojene slojem bijelog vlaknastog tkiva u lubanji nazivaju se šavovi ili sinartroze.)

CST predstavlja jednu od specijalističkih grana unutar osteopatije, a njegova praksa je okarakterizirana kao alternativno područje.
Temelji se na zabludama o fiziologiji ljudske lubanje i promovira se kao sredstvo za saniranje za više vrsta zdravstvenih stanja.

CST tjekom trudnoće?

CST je, ne samo sigurna, nego i poželjna u toku trudnoće. Balansiranje centralnog nervnog sistema majke i bebe, podstiče njihovu emotivnu vezu. Svesnost bebe preje rođenja je takva da ona ne razlikuje mamine misli i osećanja od svojih, pa stoga majčin sistem umiren i izbalansiran blagotvorno djeluje.

Kako je tretman nastao?

Andrew Taylor Still, čovjek koji je osnivač Osteopatije, a tadašnji student William Garner Sutherland ju je 1898-1900 pokrenuo u novom smjeru. Dok je gledao nezglobnu lubanju, Sutherland je bio zatečen idejom da su kranijalni šavovi sljepoočnih kostiju na mjestu gdje se susreću s tjemenim kostima “košeni, poput škrga ribe, što ukazuje na pokretljivost zglobova za respiratorni mehanizam.”

Kraniosakralni tretman CST je 1970-ih evoluirala kao posebno područje kranijalne osteopatije od strane John E. Upledger koji je dodatno razvio koncept od 10 pojedinačnih koraka . Nazvao ga je “Somato Emotional Release” (fizičko-emocionalno otpuštanje), u kojem je predstavio takozvane “energetske blokade” koje su se fiksirale u tkivu nakon traume.

Od 1975. do 1983. Upledger i neurofiziolog i histolog Ernest W. Retzlaff radili su na Sveučilištu Michigan State kao klinički istraživači i profesori. Okupili su istraživački tim kako bi istražili navodni puls i dalje proučavali Sutherlandovu teoriju pokreta kranijalnih kostiju. Kraniosakralni rad fokusira se na 22 kosti koje sačinjavaju ljudsku lobanju (cranium), kičmu i krsta (sacrum), kao i na mozak, centralni nervni sistem (CNS), cerebro-spinalnu tečnost (liquorcerebrospinalis), sistem membrana i kičmeni stub.

Praktičari kranijalne osteopatije i CST-a tvrde da postoje mali, ritmični pokreti kranijalnih kostiju koji se pripisuju pritisku cerebrospinalne tekućine koja ima svoj ritam u vidu otkucaja neovisno od srčanog ritma. Također tvrde da je CTS učinkovita u tretiranju širokog spektra stanja.

Medicinska istraživanja nisu pronašla dokaze da CST ili kranijalna osteopatija donose bilo kakvu zdravstvenu štetu, pa čak i ako se koriste na djeci ili dojenčadi.

Kako tretman djeluje?

Tretman CTS traje od 50 do 60 minuta.

Primenjuje se za harmonizaciju i održavanja kompletnog zdravlja pojačava fluidnosti pokreta i jača vitalitet.
Svaki tretman zasnovan je na jedinstvenosti pokreta ( protokol od 10 koraka + naprednije tehnike ) specijaliste i tijela klijenta.
Tretman se izvodi na stolu direktno na kožu ili preko odjeće, bez upotrebe ulja, krema, balzama ili mehaničkih aparata.

Tretman se fokusira na stvaranje sigurnog nežnog dodira od svega 3-5 grama, te osluškivanja kretanja kraniosakralnog ritma (cerebralno spinalne tekućine) klijenta palpirajući lubanju i križnu kost kako bi se aktivirali sustavi tijela zaduženi za samoregulaciju ili samoregeneraciju po potrebi.
Otkrivaju se napetosti i blokade te blagim pritiskom ili samo energetski dok se ne osjeti ujednačen puls.
Tretman klijenti doživljavaju kao vrlo ugodan i opuštajući pa mnogi utonu u san.

Samo lagani dodiri...

Dodatne važne informacije

Usprkos saznanjiu da su fibrozni zglobovi kruto vezivno tkivo kostiju lubanje, na neki način one se ipak lagano šire i opuštaju (govorimo o mikro pomacima) Pritom cerebrum dobiva mogućnost da ima malo više prostora i tada se proizvodnja cerebralno spinalne tekućine pojačava, a kretanje spinalne tekućine kroz moždane ovojnice i ovojnicu leđne moždine ubrzava se stvarajući različite talase unutar sistema i hraneći bolje unutarnje organe i tkiva. Cerebralno spinalna tekućina, štiti mozak i leđnu moždinu, nosi sa sobom hranjiva i potentnost (snagu) koje se mešaju sa drugim telesnim tekućinama preko duralnih membrana.

Specijalisti se takođe, mogu fokusirati na vraćanje kraniosakralnog sistema u balans lagano rastežući kralježnicu i fokusirajući se na postavljanje u optimalan opuštajući položaj ovih delova kraniosakralnog sistema.

CST tretira i davno nastale zaboravljene povrede kojih nismo svjesni i pronalazi način da ih ublaži ili potpuno sanira.
Traume rođenja prate nas čitavog života ukoliko ih ne otkrijemo.

Mnogi od nas svjedočimo povredama i udarcima glave ili trtice od pada, sporta ili saobraćajnih nesreća.
Ne moramo da pamtimo potisnute traume koje smo doživeli da bismo pomogli njihovom saniranju to će za nas učiniti naša unutrašnja inteligencija. Svjedoci smo raznih zapanjujućih oporavaka od težih operativnih zahvata koji su uspješno tretirani CST-om.
CST tretmani su prihvaćeni gotovo u svim razvijenijim zemljama sveta, kao sastavni deo rehabilitacionog programa. Tehnika se nadopunjuje sa drugim tretmanima bez kontraindikacija.

Ritam kvantitete može biti od 2 tretmana do 20 sa razmakom od jednog dana do mjesec dana.
Najbolji učinak se pokazao ako se radi 3 do 5 tretmana u kraćem razdoblju.

Rezultati CST tretmana

CST podržava zdravlje mozga i živčanog sustava, uključujući probleme starenja, ukočenosti, gubitka pamćenja, upala i imunog disbalansa.

Držanje tela biće vam pravilnije i disaćete dublje i lakše.
Bol se uveliko smanjuje ili nestaje, a emocionalne veze će postati lakše za održavanje.
Vrlo je verovatno da ćete osećati dublju opuštenost i biti uravnoteženiji. Cilj tretmana je ponovo uspostaviti ravnotežu i ritam u kraniosakralnom sustavu i tako omogućiti tijelu da učinkovitije zacijeli.

Popis stanja na koje CTS blagotvorno djeluje:

 • Migrena i glavobolja
 • Bola vrata i leđa, spazma, skolioze, ortopedski problemi
 • Autizma
 • Stresa i anksioznosti,kronična depresivna stanja
 • Problema sa koordinacijama (tremor)
 • Fibromalagije
 • TMJ
 • Problemi centralnog nervnog sistema
 • Problemi sa učenjem, ADD/ADHD (problem pažnje I koncentracije)
 • Trauma (psihološke i fizičke posljedice nesreća)
 • Tinitus, upala srednjeg uha
 • Poremećaji vida
 • Problemi probavnog trakta
 • Astme, sinusitis, bronhitis. …i kod mnogih drugih stanja